Wat is zonwerend glas?

 • Wat is zonwerend glas?

  Wat is zonwerend glas?

  Zonwerend glas is een type beglazing dat wordt voorzien van een zonwerende coating (doorzichtige metaaloxydes die op het glas worden gespoten). Op deze manier voorkom je dat je woning ‘s zomers wordt omgevormd tot een broeikas, maar tegelijkertijd kan je nog wel genieten van binnenvallend zonlicht. Hierdoor is zonwerend glas ideaal voor ruimtes die op een zonnige dag nogal snel durven opwarmen (zoals bijvoorbeeld veranda’s). Wanneer je ook voor je dakramen zonwerend glas kiest krijgen deze meestal wel een krachtigere coating dan gewone ramen. Dakramen liggen immers pal naar de zon gericht, zodat de zonnewarmte er snel kan doordringen.

  De huidige zonwerende beglazingen zijn niet meer zoals de donkere beglazingen van vroeger. Vandaag de dag bestaan er even neutrale (qua kleur) zonwerende beglazingen als gewoon hoogrendementsbeglazingen.

  Zonwerend glas is tegelijk een soort hoogrendementsbeglazing

  Er bestaan verschillende types zonwerend glas, waarvan sommigen de warmte buitenhouden maar wel het zonlicht zelf nog binnenlaten. Zonwerend glas helpt dan ook niet zozeer tegen verblinding maar is louter bedoeld om de warmte buiten te houden. Op die manier is zonwerend glas ook altijd een soort van hoogrendementsglas: in de zomer wordt warmte buitengehouden, terwijl in de winter warmteverliezen net beperkt worden. Dit is bovendien nodig om aan de huidige EPB-normen te voldoen.

  Belangrijke termen bij het kiezen van zonwerend glas

  Enkele belangrijke termen die je wel eens kan tegenkomen in je zoektocht naar zonwerend glas zijn lichttransmissie (Tl) en zontoetredingsfactor of g-factor. De eerste term geeft het percentage licht aan dat de beglazing doorlaat, terwijl de zontoetredingsfactor het percentage zonnewarmte toont dat wordt doorgelaten. Afhankelijk van jouw wensen wat betreft zonwerend glas zijn dit dus twee termen waarmee je zeker rekening moet houden

  Leave a comment

  Required fields are marked *